Подорож за ціною кави

Коли обставини склались так, що у мене з'явився ще один вільний день в Хмельницькому, перше, що спало на думку - це чудова нагода кудись поїхати!

 
Пізно вечері переглядаючи варіанти для поїздки в околицях міста, натрапляю на костел у Гвардійському (колись - Фельштин). А до нього приємним бонусом додається геодезичний пунк Дуги Струве. Зізнаюсь чесно, у суботній вечір 15 жовтня я дізналась про неї вперше. Читаю про Дугу та із великим здивуванням відкриваю для себе, що у Хмельницькій області є аж чотири таких пункти - "Катеринівка", "Фельштин", "Баранівка", "Базалія". Перші три входять до спадщини ЮНЕСКО! 
 
Мою ідею подорожі підтримує чудова подруга (до того ж моя тезка))) і недільного ранку вирушаємо з Олею в дорогу. Їхати хвилин 50, добру половину яких ми пробиваємось через пробку на Львівському шосе. Базар-базар.
Автобус довозить нас до центру села і перше, що ми бачимо, звісно - костел святого Войцеха!
 
 
Я бачила і пишніше оздоблені костели. Але у цього є якась своя велична, без зайвої помпезності, краса, якою він вражає з першого погляду. Краса, яка проявляється в деталях - фігури святих, дерев'яні двері, кріплення.
 
         

Всередині костелу тихо і затишно.
 
 
 
 
 
              

В лівій частині костелу є невеличка експозиція з історії храму. Поки її оглядали, почали надходити люди на недільну месу. Ще трішки послухали спів і залишаємо костел.
 
Йдемо в напрямку Хмелівки. Десь там має бути другий пункт нашої подорожі - памятний знак Дуги Струве. Півгодини бадьорого крокування -  і ми на місці.
 
 
Цікаво, хто за цим місцем доглядає? На вершині майорить обтріпаний державний прапор. На гранітній плиті описано про це місце.
 
  
 
Холодний вітер почав розганяти хмари і почало виглядати сонечко. Нам відкрились чудові осінні краєвиди рівнинного Поділля.
 
 
Привіт з Гвардійського.


В селі є гарний ставочок.

Ще одне фото на згадку про Гвардійське.


"Ну і до чого ж тут кава?" - може виникнути у когось запитання. Справа в тому, що всі витрати на цю поїздку становили 32 гривні. Це вартість квитків в обидві сторони на людину. За таку ж ціну можна випити каву, а можна і здійснити подорож.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Сопіт і Лазний - два водоспади за один день

Тернопільський вікенд - Збараж, Залужжя, Тернопіль

У пошуках дерев’яних храмів